Det ligger kjærlighet i ulla

Dette er historien om ulldotten som ble til et helt ullverksted. Når vi svinger inn på tunet til Holen gård blir vi møtt av et ljomende bæææ. Ingen tvil. Her står sauen i sentrum.

Holen gård er et lite bruk som ligger ved veien opp til Lyefjell. Her stod det kyr på båsen før to kopplam kom til gårds i 1990 og sjarmerte gardsfolket.

To ble til 10, og 10 ble til 80. Interessen for strikking og ull vokste og ble til entusiasme.

Først var kjeller i hovedhuset fullt av ull, garn, spinning og strikking. Så ble en campingvogn også tatt i bruk. Men sauene behøvd mer plass. Det gjorde ull-virksomheten også. Så et sauefjøs med ullutsalg og kurslokale ble reist. I 1997 ble det høytidelig åpnet av selveste ordføreren. I dag bugner rommet av ull, garn og håndstrikkede produkter. Alt av jærsk opprinnelse.

På Holen gård står sauene i sentrum. Randi og Siri utvikler blant annet ull som er god for blodsirkulasjonen i føttene.

Ivrer for pelssauen

Oxford Down, Spælsau og Dalasau. For en stakkars journalist er det ikke lett å holde rede på hvilke som gir ull med de rette egenskapene. Randi H. Holen, derimot, har full kontroll. Hun krysser raser for å få sauer med unik ull.

Det er ull som skal gi god blodsirkulasjon i føttene, ull som varmer en vond nakke og ull som ikke irriterer luftveiene til en nyfødt. Det er til og med krøllet ull som passer godt som julenisseskjegg.

Det blir mange timer i stressless-stolen for Randi som håndstrikker alle produktene.

Stamtavlene til sauene blir nøye ført ned.

– Sauene har forskjellig ull, og vi blander sauerasene og får den ulla vi vil ha. Det er veldig spennende, forteller hun ivrig.

– Noen produsenter vil bare ha hvit ull. Vi lager også garn av den ulla som noen mener ikke er brukbar. Men det stemmer ikke. Den er veldig bra og har unike egenskaper. Ulla fra pelssau som vi har tatt patent på er for eksempel med på å øke blodsirkulasjonen.

Randi vet hva hun snakker om. Før hun begynte på skolen strikket hun sin første genser. Hun har også jobbet i strikkebutikk. Hun er født i Oslo, oppvokst på Bryne og har bodd 20 år i New York.

Interessen for ull har hun ført videre til neste generasjon. Siri Holen er spesielt opptatt av å gi den flotte farger. Nå har hun hele 150 farger å tilby. De er laget ut fra egne oppskrifter.

De har også designet en egen klippekrakk for best resultat av klippinga. Og når klippinga er ferdig fyller de opp bilen med ull og drar til Hillesvåg i Bergen som spinner den til garn.

I starten ble alt spunnet for hånd og svigermor til Siri, Anna Storfjord, var også med.

Strikkeinteresserte bør svinge innom Holen Ullverksted. Her kan de oppdage nye ting og få gode råd.

Kjempekjekk attåtnæring

Holen Ullverksted er en familiebedrift og attåtnæring der tre generasjoner bidrar. Randi og Siri er primus motorer.

Randi er pensjonist og Siri jobber som massør hos Topp til Tå på Brynesenteret.

Gården er for liten til at det går an å leve av den. Ull-virksomheten er en fritidssyssel og hobbybedrift på samme tid.

– Vi prøvde å produsere mer og kjøpte en strikkemaskin. Men vi fant ut at det ikke var noen vits i å konkurrere mot de store spinneriene. Nå blir alt håndstrikket og vi regner ikke på timebetaling. Vi gjør dette fordi det er gøy. Penger er ikke alt, understreker Randi.

Produktene selger de på Bondens Marked, Solamesså og til folk som kommer innom utsalget. De har ikke noen ambisjon om å øke produksjonen og levere til butikker.

Randi som er pensjonist, kunne hatt rolige dager.

– Jeg må ha noe å gjøre. Her i ullverkstedet slapper jeg av, sitter og strikker gensere og jakker og utvikler nye modeller. Her er det så fredelig. Mange som kommer innom sier at de også føler det er så fredelig her. Jeg trives her og har ikke behov for å reise noe sted, sier hun.

Siri Holen lager farger etter egen oppskrift.