Alt inn på tannlegekontoret

Tannlege Reza Sefidroodi ved CNC-maskinen som gjør at han kan slipe til kroner mens pasienten venter.

 

– Vi skal bli NASA innen tannlegeri, smiler tannlege Reza Sefidroodi ivrig. Han drømmer om å sende implantater, kroner og broer ut til andre tannlegekontor med drone.

 

Sefidroodi som driver tannlegekontoret Tannlegelaget i Ganddal innrømmer glatt at han er en teknologinerd. Og setter du inn enn teknologinerd på et tannlegekontor utvikler det seg raskt til å bli noe mer. Denne gang snakker vi også om et tanntekniker-laboratorium.

Når vi ber Reza snakke om digitalisering og teknologi hopper den ivrige tannlegen nesten opp og ned i stolen. Han elsker å snakke om utviklingen og det avanserte utstyret han har investert i.

 

Ny avtrykksmetode ble fort gammel

Det hele, kan vi kanskje si, begynte med at under studietiden fikk Reza en spesiell interesse for avtrykksmetoder for tenner. Og i løpet av studietiden laget han en ny patentert løsning for det. Men ingen ønsket å starte med produksjonen av dette fordi de så at framtiden var digital.

Etter noen år i praksis hos en annen tannlege bygget Reza opp sitt eget tannlegekontor i Ganddal. Og da 3D-skanneren som kunne ta tredimensjonale nøyaktige bilder av tennene samt CEREC fresemaskin kom på markedet var han ikke sen med å investere i det.

– CEREC-maskinen betalte seg selv i løpet av 1,5 år. Den gjør at vi kan produsere og sette på plass en krone i løpet av en time så pasienten ikke behøver en midlertidig løsning, ivrer Reza, som legger til at overskuddet investerer han i nye maskiner og materialer.

Da han fikk besøk av tanntekniker Vilhelmina Magnusdottir som lurte på om de kunne samarbeide, var han ikke sen med å svare ja. I dag er Tannlegelaget dermed både et tannlegekontor og et tannteknikerlaboratorium med avanserte og dyre maskiner. Nå utfører de også tannteknisk arbeid for andre tannleger.

Foreløpig ikke utbredt

Esben Vidala arbeider for Jacobsen Dental AS som leverer forbruksmateriell og utstyr til tannlege-næringen. Han forteller at det er vanligere i utlandet enn i Norge å investere i CEREC-maskiner og frese til kroner på tannlegekontoret.

– Foreløpig er det de færreste tannleger i Norge som har en slik maskin fordi de synes det er en stor investering. Men noen klarer seg ikke uten på grunn av geografisk plassering, sier han.

Vidala tror det vil skje en videre utvikling på software-siden. Og han legger til at all produksjon av tenner ikke blir løst digitalt ennå. Det vil fortsatt være en del spesielle ting som krever manuelt arbeid.

Det er Reza Sefidroodi ikke helt enig i. De har investert i et supplementært system fra Zirkonzahn som tillater at alle typer materialer som E.max, Crom-Cobolt, titanium, stål, PMMA, feltspat keram, alle typer zirkonium, plastmaterialer, ja til og med tre er mulig å behandle digitalt med en utrolig presisjon.

Tanntekniker Vilhelmina Magnusdottir får fram et 3D-bilde av tennene og kan produsere hele broer i CNC-fresemaskinen de har investert i.

Legg igjen en kommentar