Aarbakke AS mot milliarden

Fabrikklokalet til Aarbakke AS på Håland syder av aktivitet. – Verden har snudd for oss, smiler daglig leder Inge Brigt Aarbakke.

For første gang kan Aarbakke se et år fram i tid.

– Nå er det bare fryd og gammen. Neste år blir også fantastisk for oss, ivrer Inge Brigt.

Etter et par tunge år for bedriften er det nå mer vind i seilene enn noen gang for den viktige jærbedriften. Fabrikklokalet på Håland industriområde har blitt for lite. 6000 nye kvadratmeter er leid i de gamle Brøyt-lokalene på den andre siden av riksveien.

– Vi har nettopp bestilt åtte nye CNC-maskiner, forteller Aarbakke.

Han viser oss en av de nyeste CNC-maskinene. Her er det en cobot som opererer maskinen. Den har ikke noe sikkerhetsbur rundt seg for den vil stoppe med en gang noe tødsjer borti den.

Inge Brigt Aarbakke med coboten som opererer CNC-maskinen. Robotisering gjør at en ansatt kan holde to CNC-maskiner i aktivitet samtidig.

– Dette er fremtiden, men det vil ikke ta arbeidsplassene til folk. Robotisering av CNC-maskiner gjør at vi kan være mer effektive og bli enda mer konkurransedyktige. En ansatt kan nå håndtere to maskiner samtidig.

Eksport har blitt viktig

I 2014 eksporterte Aarbakke AS 10 prosent av sin produksjon. Og lenge trodde de at det norske markedet kom til å være det viktigste for dem. Nå er tonen en annen.

Da Næring på Jæren var på besøk hos bedriften hadde Bjarne Lodden og Eivind Siqueland nettopp kommet hjem fra forretningsreise i Brasil, et land som blir et nytt stort marked for Aarbakke AS. Bjarne Lodden har også vært i Singapore og USA og fått god respons.

– For tiden eksporterer vi 50 prosent av det vi produserer. Det er et kjempemarked der ute, og med økt effektivitet og en svak krone er vi veldig konkurransedyktige.

– Nå som Johan Sverdrup er ferdig utbygd, kommer det en ny nedtur tror du?

– Det tror jeg ikke. Eksport kommer til å bli viktigere for oss fremover, mener Inge Brigt og legger til at Johan Sverdrup-utbyggingen betød kun 100 millioner i omsetning for dem.

Aarbakke AS er en Smart fabrikk. På en skjerm og app har en oversikt over hvor mye hver enkelt arbeidsstasjon er i produksjon. Så kan en for eksempel finne ut hva som kan gjøres mer effektivt.

Enorm vilje fra de ansatte

– Har dere lært noe av oljenedturen?

– En går aldri tilbake til den tiden da prisene steg til himmels. Nå er oljeselskapene mye mer opptatt av kostnader. De ansatte viser en enorm vilje har vært villige til å tenke nytt for å øke effektiviteten og gjøre oss mer konkurransedyktige. Siden jul har vi økt effektiviteten med åtte prosentpoeng, forteller han.

Tidligere laget Aarbakke deler som skulle passe inn i andres produkter. I dag leverer de mer og mer hele produkter, klar til montering på installasjonene.

– Det krever mer av hele organisasjonen når vi nå kan ta på oss store jobber, sier Aarbakke og legger til at de har mange fantastiske prosjektledere.

Kjøper for 500 millioner lokalt

Aarbakke AS er en stor bidragsyter lokalt. I år har de kjøpt varer for 400 millioner lokalt. Neste år regner de med å komme opp i 500.

– Vi har med oss mange vanvittig gode leverandører her lokalt, mener Inge Brigt.

Nå er det 280 ansatte i bedriften. Før året er omme regner han med at de passerer 300.

– Og du er fortsatt like motivert?

– For meg er dette et arbeid, hobby og livsstil. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag og er kjempemotivert, smiler han.

Flere dresskledde folk har vært på i fabrikken i det siste. Det er snakk om nye eiere, og de kommer trolig fra utlandet. Men noen utflagging av bedriften er det ikke snakk om.

– Alle kan sette opp et fabrikklokale og kjøpe CNC-maskiner. Men Aarbakke AS er de fantastiske folkene som jobber her, poengterer Inge Brigt.

Bildetekst hovedbilde: Inge Brigt Aarbakke kan glede seg over at Aarbakke AS er på vei mot nye høyder. Fabrikklokalene på Håland industriområde er sprengt, så de har sett seg nødt til å leie mer plass i de gamle Brøyt-lokalene på den andre siden av riksveien.

Legg igjen en kommentar