Full fart med avansert 3D-printing

Harald Knutsen i det lille Bryne-firmaet Meisle har våget å investere i en av verdens raskeste og råeste 3D-printere. Printeren kan levere opp imot 1000 deler samtidig.

Fra 2. etasje i Tjemslandbygget stirrer en grønn Hulken-figur i fullformat sint ut mot Bryne torg. Ved siden jobber en betraktelig mer blid Harald Knutsen med å printe ut nye og spennende 3D-produkter.

 

På ONS i 2016 vakte den svære Hulken-figuren så mye oppsikt at standen til den lille Bryne-bedriften Meisle var messas best besøkte.

Men figuren hadde ikke Knutsen printet ut på en vanlig liten 3D-printer som etter hvert står på mange kontorer rundt omkring. Harald kan skilte med noe av det råeste som finnes av 3D-printere i Norge. I print-rommet suser og går en HP multifusion fullt oppgradert til en prislapp på 4,6 millioner. Denne printeren har ingen problemer med å printe over 1000 deler på en gang. Maskinen er verdens raskeste 3D-printer og printer hovedsakelig med nylon (PA12) som er et sterkt materiale og som har mange gode egenskaper.

Kort vei til senga

Beliggenheten til den lille og unike bedriften er kjempegunstig for gründer og daglig leder Harald Knutsen. Her har han nemlig ikke mer enn 30 meter hjem til leiligheten og senga. Da Næring på Jæren møter han, har han jobbet hele natten fram til klokka seks om morgenen.

Vi hadde egentlig en avtale klokka ni. Men Harald ber fint om noen timers søvn før intervjuet.

– Til tider er det veldig hektisk. Men jeg liker godt det jeg holder på med, så da går det bra, smiler Harald som ikke er redd for å møte den berømmelige veggen.

Han er den type som ikke sier nei til kunder selv om de ringer lørdag kveld og må ha et produkt kjapt ferdig. Om nødvendig jobber han hele natta og kan levere produktet søndag morgen.

Den 3D printede Hulken vekket stor oppsikt på ONS.

Mange ulike kunder

Kundene er alt fra Lærdal Medical, Equinor, IKM, Aarbakke Innovation til designere og privatpersoner. Han jobber også med elementer i kunstverk i samarbeid med Pia Myrvold og underholdningsbransjen.

Det er ikke bare i Rogaland kundene kommer fra. Etter hvert har kunder fra hele landet funnet fram til 3D-bedriften på Jæren.

Maskinene til Undheim må ikke forveksles med vanlige små kontormaskiner. Hans maskiner kan printe i mange typer materiale og oppløsninger, alt etter kundenes behov.

– Hvilke produkter er det du kan lage?

– Det er få begrensninger på hva en kan lage med disse 3D-printerne så produktene varierer veldig mye. Og jeg kan raskt lage en ny versjon dersom delen ikke fungerer helt som planlagt. Du kan spare mye på å 3D-printe delene inntil du vet at produktet ikke skal forandres mer. Det blir for eksempel mye billigere enn å lage en støypeform flere ganger om følge at du har behov for å justere på designet. Med HP maskinen kan en konkurrere med støping når en trenger noen få tusen deler.

Raskere maskiner og nye materialer

– Hva tror du skjer i framtiden med 3D-print?

– Utviklingen går mot raskere maskiner og nye materialer. Oppløsningen på delene er også noe som er viktig.

Noe kunder hjelper Harald til med hele prosessen, fra idé til ferdig produkt, andre bare deler av den. Han legger vekt på å ha god kunnskap om ulike modelleringsprogrammer som gir grunnlaget for å kunne lage en 3D-modell for print. Knutsen har 20 år erfaring fra produktutvikling sammen med ulike kunder for å lage smarte 3D-modeller for effektivisering i forbindelse med produksjon av produksjonsgrunnlag.

Opplæring av industrien i mer avansert 3D-modelleringsmetodikk i forbindelse med større konstruksjoner har vært et område som det har vært mye fokus på. Med dette sparer bedriftene både tid og penger.

– Jeg lærer noe nytt av kundene mine hele tiden, sier Harald som liker godt å se til at kundene er fornøyde. Mange blir overrasket når de ser hvor bra ting blir, legger han til.

I løpet av de fire årene Meisle har eksistert har kundemassen økt jevnt og trutt.

– Jeg har gjort store investeringer. Men jeg ser at det lønner seg over tid når en er villig til å satse på fremtidsrettet teknologi. Det er flere og flere som oppdager mulighetene med 3D-print, forteller Harald.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar